Hvordan vælger du den bedste romaskine til hjemmebrug?

Når du skal vælge en romaskine til hjemmebrug, er der nogle vigtige ting, du skal overveje. Først og fremmest er det afgørende, at du finder en maskine med den rigtige modstandstype. Ellers kan du risikere at øve dig på en maskine, der ikke er effektiv, og som ikke vil give de bedste resultater.

Hvilken modstand er bedst til romaskine?

Der findes flere forskellige modstandstyper. De meste brugte er luft, vand og magnet. Derudover kan du også vælge elastik og hydralik.

Alle har deres fordele og ulemper.

Vand er mest realistisk, men også lidt besværligt og for det meste lidt dyrere. Luft er tæt på samme realisme, og det giver en god oplevelse. Det kan dog larme lidt, og det er ikke det billigste.

I de langt de fleste romaskine test, er det en romaskine med luftmodstand der bliver som den bedste romaskine til hjemmebrug, eller bedst i test romaskine. Se f.eks denne romaskine test hos Tilbudskongen.dk.

Det er almen viden, i branchen, at Concept2 PM5 D er verdens bedste romaskine, alene fordi at den har bevist sit værd gennem mange år. Den er i øvrigt også med luftmodstand.

Magnetisk modstand bliver af mange betragtet som dårligt, fordi det giver samme modstand hele tiden, i modsætning til både vand og luft, hvor det fungere ligesom når man ror på vandet. Jo hurtigere du ror, jo hårdere bliver det.

Med magnetisme, justere du selv modstanden, og så bliver den på det niveau, indtil du justere igen. Til gengæld er det billigere end både vand og luft, og det er mere lydsvagt, tæt på lydløst.

Hvilken størrelse romaskine er bedst?

Derudover skal du sørge for at finde en romaskine i den rigtige størrelse. Du vil ikke have en for stor maskine, der fylder halvdelen af din stue. Til gengæld skal den heller ikke være for lille og eksempelvis ikke give nok plads til at du kan strække dine ben ordentligt.

Den bedste romaskine størrelse for dig er en hvor du kan sidde udstrækt, og samtidig have plads til den i hjemmet. Heldigvis kan de fleste romaskiner pakkes væk, på den ene eller anden måde.

Enten kan du folde den sammen, skille den ad eller stille den lodret.

Det rette rotag

Mange af de lidt billigere romaskiner har for kort rotag. Det vil sige at du starter dit rotag for sent.

Du kan ofte se det på romaskinen, hvis det er tilfældet. Sidder håndtaget lige over eller næsten lige over dine fødder, så bliver rotaget for kort.

Rotaget skal starte et pænt stykke foran dine fødder, og skal først slutte når dine ben er helt strakte.

Dansk forening for rosport har udgivet en lille guide om det korrekte rotag, som du kan læse.

Herunder kan du se en video med om korrekte og forkerte rotag

Behagelig romaskine med de rette funktioner

Det sidste du skal overveje, når du skal finde den bedste romaskine til hjemmebrug, er selve sædet og computeren på maskinen.

Det bedste er et ergonomisk og korrekt polstret sæde, der gør det behageligt for både ryg og nakke. Du vil gerne have mulighed for at sidde komfortabelt, hvis ikke kan det godt blive lidt ubehagelig i længden.

Computeren bør give dig mulighed for at se tid, hastighed, rotag pr minut, 500 m split tid samt distance. På den måde kan du altid følge med i din fremgang, eller se hvor du bør gøre det bedre.